Zásady pro správné klíčení semen

V čem klíčit

V zásadě máte tři možnosti. Buď budete improvizovat a využijete současné možnosti PET lahví, zavařovacích sklenic a podobných domácích kutilských „udělátek“ s tím, že bude v každé nádobě množství semen a ta vám zaberou spoustu místa v kuchyni.
Nebo využijete znalostí našich předků, kteří nechávali semínka vzejít na vatě, gáze, obinadle, ubrousku. Tento způsob však přinášel i nevýhody, kdy se plody zachytávaly na podkladu, špatně se proplachovaly, ležely na mokrém podkladu a plesnivěly.
bedýnka na klíčení
Anebo vyzkoušíte nakličovací misky , tedy sofistikované výrobky vytvořené speciálně pro tyto účely. Někteří lidé na ně nedají dopustit, neboť lze takto klíčit ve třech miskách nad sebou různé plody, stačí jen ráno a večer misky propláchnout větším hrnkem vody a žádnou další pozornost obsah nádob nevyžaduje. V miskách ze zdravotně nezávadného a certifikovaného akrylátu vám pak za pár dnů vyrostou klíčky i bez plesnivění, vzejdou pouze díky vlhkosti.
vyklíčila vojtěška setá

Za světla nebo za tmy

Většinu lidí napadne, že ke klíčení je zapotřebí dostatek denního slunečního světla. Není to tak docela pravda, i když slunce dodá klíčkům energii a ty pak rychleji rostou. Některým rostlinkám se však dobře daří i za tmy, např. fazolky adzuki a mungo je vhodné ponechat první dva nebo tři dny v tmavé místnosti, díky tomu budou klíčky stravitelnější a více křehké. Mimochodem, všimli jste si, že vám vyklíčí např. i cibule ve spíži nebo brambory ve sklepě, kam denní světlo neproniká?
sazenice řeřichy

Co nechat vzejít

V podstatě cokoli, pouze vám nemusí vyklíčit semena příliš stará a tepelně ošetřená. Rozhodně se však vyhýbejte sadbovým druhům, které mají na svém povrchu chemický postřik kvůli škůdcům. Dále nejsou vhodné velké druhy fazolí, které jsou v syrovém stavu jedovaté, takže z fazolí používejte jen zmiňovanou odrůdu mungo a adzuki. Nevzejdou vám také loupané a půlené plody hrachu a červené čočky.

Zásady pro správné klíčení semen
5 (100%)1